Alle kan komme i en krise eller stå et sted i livet, hvor man kan føle, at det kan være svært selv at komme ud af fastlåste mønstre og strategier.
Det kan være sårbart at skulle søge om hjælp hos en psykolog, og det kræver tillid og tryghed at fortælle om sig selv overfor et fremmed menneske.
Det er derfor vigtigt for mig, at terapien foregår i et trygt og tillidsfuldt rum.
Hvad der føles trygt er forskelligt fra person til person, hvorfor det er vigtigt for mig, at vi løbende kan evaluere terapien.
Et terapeutisk forløb hos mig vil altid starte med en indledende samtale, hvor jeg vil spørge til dit liv og nuværende problemstillinger.
Samtalen vil bruges til en drøftelse af dine behov, min vurdering af, hvad jeg kan hjælpe med, eller måske ikke hjælpe med, og du vil kunne bruge samtalen til at fornemme, om vi har en god kemi.
Ofte består terapien af dobbelt konsultationer (90 min.), idet vi bedre kan nå omkring de processer, som jeg normalt arbejder med i terapien, såsom opfølgning på sidste samtale, fokus for dagens terapi, afslutning og undervejs muligvis regulering af kroppen, arbejde med ressourcer mm.
EMDR terapi vil ligeledes ofte vare 90 min. (dobbelt konsultation).
Undervejs i et terapeutisk forløb er gennemsigtighed vigtigt for mig. Det betyder blandt andet, at vi løbende evaluerer, om du føler dig hjulpet, jeg fortæller om, hvorfor jeg gør det, som jeg gør i terapien, eller hvad der ligger til grund for mine vurderinger af, hvad jeg kan hjælpe med.
Jeg vil ofte anvende samtaleterapi i en kombination med andre metoder.
Jeg er optaget af, hvorledes vi kan finde frem til vores egne ressourcer og kroppens evne til at hjælpe os, hvis vi lærer at lytte til den.
Jeg vil ligeledes have fokus på at give dig indsigt i dig selv, og hjælpe dig med at finde frem til mestringsstrategier, som kan hjælpe dig i hverdagen.
Jeg kan arbejde med en kropslig tilgang, som er inspireret af traumefokuseret yoga (se Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) af David Emerson), og jeg arbejder også ofte med forskellige visualiseringsøvelser.
Det er ligeledes muligt at arbejde terapeutisk i sandkasser (se https://www.anagomez.org/)
Jeg er derudover akkrediteret EMDR terapeut (læs mere om EMDR terapi på www.EMDR.dk) og kan arbejde med EMDR som et selvstændigt forløb, eller i kombination med andre metoder.
Hvilken metode jeg anvender i kombination med samtaleterapien vil afhænge af din problemstilling.
Jeg har arbejdet med traumer og belastningsreaktioner hos børn, unge og voksne siden 2010, og har oparbejdet en særlig viden både ift. enkeltstående traumer og mere komplekse traumer, som måske er opstået i relationen til dine primære omsorgspersoner.
Det kan være svært at vide, hvad et traume er, og hvornår en oplevelse er blevet til et traume. Det er noget, jeg kan hjælpe med at finde ud af, enten i den indledende samtale eller undervejs i terapien, og vi kan også sammen finde ud af, om der kan ligge traumer til grund for dine symptomer, som du muligvis kan have behov for at få hjælp til at få bearbejdet.
Din læge kan henvise, hvis du tilhører en af nedenstående kategorier:
1. røveri-, volds- og voldtægtsofre
2. trafik- og ulykkesofre
3. pårørende til alvorligt psykisk syge personer
4. personer ramt af en alvorligt invaliderende sygdom
5. pårørende til personer, der er ramt af en alvorligt invaliderende sygdom
6. pårørende ved dødsfald
7. personer, der har forsøgt selvmord
8. kvinder, der får foretaget provokeret abort efter 12. graviditetsuge. Psykologhjælp kan ydes forud for abortindgrebet, når anmodning om tilladelse til indgrebet er fremsendt til abortsamrådet
9. personer, der inden det fyldte 18. år, har været ofre for incest eller andre seksuelle overgreb
10.personer med let til moderat depression, der er fyldt 18 år
11.personer, der lider af let til moderat angst, herunder let til moderat OCD, der er fyldt 18 år.
(Fra Sundhed.dk)
Henvisningen til kategorierne 1-8 skal normalt udstedes inden 6 måneder efter den hændelse, som er årsag til, at der er opstået behov for psykologhjælp, har fundet sted. Henvisningen skal dog senest være udstedt 12 måneder efter den begivenhed, der er årsag til henvisningen, indtrådte. Der kan ikke udstedes henvisning senere end dette tidspunkt.
Henvisning til personer, der er omfattet af kategori 9, 10 og 11 (incestofre m.fl., personer med let til moderat depression over 18 år, samt personer der lider af let til moderat angst, herunder OCD) kan ske uden tidsgrænserne.
Der kan højst ydes tilskud til 12 konsultationer pr. sikret pr. behandlingsforløb.
Personer med let til moderat depression (persongruppe 10) og personer der lider af let til moderat angst, herunder let til moderat OCD (persongruppe 11) kan modtage tilskud op til yderligere 12 behandlinger efter genhenvisning fra praktiserende læger (altså i alt 24 konsultationer).
Patienter kan frit vælge mellem de psykologer i hele landet, som er tilmeldt overenskomsten – se oversigt under Find behandler.
Regionen yder et tilskud på 60 % af psykologens honorar.
Unge mellem 18 og 24 år kan få gratis psykologbehandling mod let til moderat angst og depression (den vederlagsfri ordning)
Jeg gør opmærksom på, at der i perioder kan være en længere ventetid for unge mellem 18-24 år med henvisning fra egen læge, idet der er fastlagt visse økonomiske rammer for denne målgruppe.
EMDR er en forkortelse af Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
EMDR kan hjælpe med at mindske forstyrrende tanker, følelser og kropslige reaktioner, som kan være forårsaget af ubehagelige oplevelser fra fortiden.
WHO anbefaler EMDR terapi som en effektiv terapi til behandling af PTSD og andre forhøjede stresstilstande.
Læs mere om EMDR terapi på www.EMDR.dk
Sandtray er inspireret af sandplayterapi.
Begge terapeutiske retninger karakteriseres ved brugen af sand og miniaturefigurer, og de tager udgangspunkt i menneskets evne til at symbolisere og bearbejde ved hjælp af både bevidste og ubevidste processer.
I sandtray kombineres elementer fra sandplayterapien med EMDR-terapi.
Jeg er uddannet ved Ana Gomez (https://www.anagomez.org/)